Petrouschka Swinkels

De feiten op een rij

Opleiding en ervaring Sinds 1998 ben ik werkzaam als psycholoog. In 2002 heb ik, na een tweejarige postdoctorale opleiding, mijn BIG registratie tot gezondheidszorgpsycholoog gehaald. Sinds 2019 ben ik EMDR Europe practitioner. Ik ben lid van de LVVP en de vereniging EMDR Nederland.Ik heb gewerkt binnen de psychiatrie, op een opname-afdeling en in de ambulante zorg. Vanaf 2002 tot 2007 heb ik bij het VUmc gewerkt, op de afdeling medische psychologie. In 2007 heb ik de deuren van mijn eigen praktijk geopend. Vanaf 2016 heb ik 6,5 jaar gewerkt bij het psychotrauma expertise centrum PSYTREC. Alwaar ik veel expertise heb opgedaan met het behandelen van complex (seksueel) trauma. Vanaf 2022 werk ik volledig in mijn eigen praktijk.

Intake en behandeling Als psycholoog richt ik mij op zowel kortdurende als langer durende psychologische behandelingen. Ik behandel cliënten met verschillende psychische klachten. Ik werk met zowel adolescenten, (jong)volwassenen als ouderen. Om een goede behandeling te kunnen starten, richt ik me op het helder krijgen van de klachten, hun vermoedelijke oorsprong en inzicht in een cliënt als persoon.
Ik kijk samen met een cliënt welke behandeling wenselijk en nodig is. Ik hanteer interventies en technieken uit verschillende (wetenschappelijk onderbouwde) therapieën. Ik heb me gespecialiseerd in de behandelingen met EMDR. Afgelopen jaar heb ik de basis- en vervolgcursus Schematherapie afgerond, en ben ik nu in het traject om geregistreerd Schematherapeut te worden. Beide therapievormen hieronder wat uitgebreider uitgelegd.

Schematherapie Schematherapie is een nationaal en internationaal wetenschappelijk bewezen effectieve vorm van psychotherapie voor mensen met persoonlijkheidsproblematiek of andere langdurige klachten. Schematherapie helpt je de oorsprong van hardnekkige patronen te doorgronden en veranderen. Tijdens de behandeling wordt de invloed van ervaringen uit je jeugd op je denken en doen onderzocht. Je leert je patronen herkennen en zodanig te veranderen dat je anders gaat denken, je beter gaat voelen en dingen anders gaat doen. Je leert voelen wat je behoeften zijn en je leert hier op een gezondere manier mee om te gaan. Hierdoor zul je beter richting kunnen geven aan je leven en je relaties met anderen kunnen verbeteren. https://www.schematherapie.nl/schematherapie

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. EMDR therapie is een behandelvorm waarbij u de herinnering aan een trauma vertelt en tegelijkertijd door uw therapeut wordt afgeleid met afleidende stimuli. Meestal zal gevraagd worden om met uw ogen de vinger/ EMDR-stick van de therapeut te volgen, soms in combinatie met andere afleidende taken. Na elke set wordt er even rust genomen. De therapeut zal vragen wat er in uw gedachten naar boven komt. De EMDR procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er iets in uw gevoelens. U wordt na elke set oogbewegingen gevraagd zich te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna de behandeling herhaald wordt. EMDR is eerste keuze behandeling bij PTSS. EMDR is echter ook bewezen effectief bij het bewerken van klachten en negatieve opvattingen die zijn ontstaan na ingrijpende gebeurtenissen. Kijk voor meer informatie op: https://www.emdr.nl 

Specialisatie Mijn specialisatie ligt op het gebied van trauma-behandelingen, op alle gebied. Daarnaast heb ik veel ervaring met het behandelen van zwangeren/ net bevallen vrouwen met angst/PTSS-klachten, post-partum depressieve klachten of anderszins psychische klachten als gevolg van zwangerschap/ bevalling. Zo behandel ik al zeer lange tijd vrouwen met psychische gevolgen na HELLP en/of (pre)eclampsie. En in die hoedanigheid heb ik me aangesloten bij de Special Interest Group Zwangerschap en Geboorte.
Tevens heb ik ervaring met de begeleiding en behandeling van psychische klachten bij vrouwen/ mannen/ stellen als gevolg van een onvervulde kinderwens of vrouwen/ mannen/ stellen die midden in het traject zitten en hiervan klachten ervaren. 

Aanvullende informatie In 2024 heb ik met VGZ-groep, ZilverenKruis en Menzis een contract afgesloten. Wat de kosten zijn als ik geen contract heb met een verzekeraar, kun je vinden onder het tabblad ‘kosten’. Goed om te weten is dat afspraken die langer dan 48 uur van te voren kosteloos kunnen worden afgebeld of verzet. Aan afspraken die korter dan 48 uur worden afgebeld of verzet, zijn kosten verbonden, die niet door de verzekeraar worden vergoed. Hiervoor geldt het normale NzA-tarief voor de sessie die afgesproken is, dus een diagnostiek-sessie of een behandel-sessie (voor de tarieven zie onder het tabblad ‘kosten’).

Visitatie Er wordt een actief kwaliteitsbeleid uitgevoerd door de LVVP, de praktijk is recentelijk gevisiteerd en goed bevonden. Daarnaast zijn er herregistratie-eisen en houd ik het vak bij door bijscholing, consultatie en intervisie.
Tevens is Psychologiepraktijk ‘t Zand is opgenomen in het Kwaliteitsregister van het Zorg Instituut Nederland. Hierdoor weet je zeker dat de hulp die je krijg van goede kwaliteit is. Het kwaliteitsstatuut ligt ter inzage op de praktijk.

Klachten Het kan altijd voorkomen dat je niet tevreden bent over de behandeling of over mij als psycholoog. Zaak is dit zo spoedig mogelijk met mij te bespreken indien dit speelt, zodat wij er samen uit kunnen komen. Indien wij er samen niet uitkomen en de klacht is ernstig, dan kunt u gebruik maken van de klachtenregeling van de LVVP. Op grond van de wet BIG kunt u ook een klacht indienen bij het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg.

 

 

(Jong)volwassenen/ouderen

Contact

Psychologiepraktijk ’t Zand
KvK nummer: 30261209

Mevr. P. (Petrouschka) Swinkels
GZ-psycholoog, EMDR Europe practitioner
BIG-registratie: 1905 7044 325

Bereikbaarheid: ma 9 -18:00, di 9 -17:00, don 10 -17:00
Bellen: 06 14 943 633, geen voicemail, graag mailen bij geen gehoor
Mailen: swinkels@psychologiepraktijktzand.com

Adres
Mevr. P. (Petrouschka) Swinkels
Harry Banninkstraat 30
3543 CH Utrecht

Beschikbaarheid
Online consult mogelijk wanneer live niet mogelijk is.