Restitutiepolis of naturapolis? Van belang!

Het is heel belangrijk om te weten of je een restitutiepolis of een naturapolis hebt bij je verzekeraar. Veel mensen denken dat zij ‘goed verzekerd’ zijn als zij een aanvullende verzekering hebben. Toch kun je ook dan tegen ‘onverwachte kosten’ aan lopen.

Hoe dat zit? Er is een belangrijk verschil tussen een naturapolis en een restitutiepolis. Dit staat los van je aanvullende verzekering. Dus je basispolis kan óf een naturapolis zijn óf een restitutiepolis en daarnaast kun je je aanvullend verzekeren.

Bij een restitutiepolis heb je, ook zonder aanvullende verzekering, vrije keuze welke (gekwalificeerde) zorgverlener je kiest om jou te behandelen.

Heb je een naturapolis en je wilt terecht bij een gekwalificeerd zorgverlener zonder contract met jouw verzekeraar? Dan krijg je maar een deel van de zorgkosten vergoed. Dat percentage ligt wettelijk op 75% van het gemiddeld door de desbetreffende verzekeraar gecontracteerde tarief. Dat kan in de praktijk nog iets lager uitvallen, als het tarief van je hulpverlener wat hoger is dan het gemiddeld gecontracteerde tarief.

Let hier dus op bij het afsluiten van je verzekering!

Overigens zijn er maximum tarieven vastgesteld door de NZA (Nederlandse Zorg Autoriteit). Je zorgverlener moet zich daar aan houden.